05 / Червень, 2019
Кабінет Міністрів України на засіданні 5 червня прийняв нормативно-правові акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1. Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 518» (порівняльна таблиця)
Внесено зміни до постанови КМУ № 518. Врегульовується питання забезпечення спеціальними виробами для занять спортом учасників бойових дій, які брали участь в АТО, у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.
Коментар експерта: Оскільки у зв'язку з війною на Сході України вік осіб з інвалідністю, яким необхідне забезпечення засобами реабілітації знижується, перед державою постає питання модернізації засобів реабілітації. Надання права отримувати спец. вироби для заняття спортом є надзвичайно важливим кроком. Основними нововведеннями в постанові, на нашу думку, є:
- право на отримання грошової допомоги на забезпечення спеціальним виробом для занять спортом;
- право на заміну приймальної гільзи та післягарантійний ремонт виробу підвищеної функціональності або виробу для занять спортом навіть у разі забезпечення виробом за рахунок коштів місцевого бюджету та інших надходжень.
Постанова прийнята з урахуванням зауважень Уповноваженої ВРУ з прав людини.
 
2. Постанова КМУ «Про внесення зміни до Порядку призначення пенсій деяким категоріям осіб» (порівняльна таблиця)
Внесено зміни до постанови КМУ № 622 та передбачено право на пенсію державним службовцям, які на день набрання чинності Законом України «Про державну службу» № 889  займали посади державної служби і не одержували пенсію державного службовця, призначену раніше згідно із Законом України «Про державну службу» № 3723, а продовжували працювати на державній службі.
Коментар експерта: постанова приводиться у відповідність до Закону № 889, відповідно до якого (у прикінцевих та перехідних положеннях) передбачено право на призначення пенсії відповідно до статті 37 Закону № 3723 деяким категоріям держслужбовців.
 
3. Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 p. № 70» (порівняльна таблиця)
Внесено зміни до постанови КМУ № 70. Держпраці надано право здійснювати контроль за додержанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.
Коментар експерта: відповідно до статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю становить 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. Надання права здійснювати контроль за додержанням вищезазначеного нормативу Держпраці замість Фонду соціального захисту інвалідів зумовлений виключно приведенням підзаконного акта у відповідність чинному законодавству.
 
4. Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї» (порівняльна таблиця)
Внесено зміни до постанови КМУ № 367. Удосконалено законодавство щодо Порядку виїзду з тимчасово окупованих територій громадянам для оформлення документів, зокрема паспорта громадянина України. Передбачено, що у разі перетину лінії розмежування дитиною до 16 років без паспорта але з супроводжуючим, такий перетин здійснюється на підставі довідки про народження дитини та паспорта супроводжуючого. У разі виявлення на лінії розмежування дитини до 16 років без супроводжуючого – її передають органам опіки та піклування.
Коментар експерта: постанова повинна полегшувати процедуру та сприяти оформленню паспортів громадян України жителями окупованих територій. Таке рішення, вважаємо, пов’язано в тому числі з роздачою паспортів РФ.
 
5. Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 р. № 708» (порівняльна таблиця)
Внесено зміни до постанови КМУ № 708.  Надається право встановлювати працівникам бюджетних установ надбавку за роботу з особливими умови праці до 50% посадового окладу. Надбавка надається за роботу в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення. Розмір надбавки встановлюється керівником установи, закладу, організації за погодженням з профспілками.
Коментар експерта: встановлення надбавки не є обов’язком. На сьогодні керівництво бюджетних установ має багато механізмів збільшувати зарплату працівників, зокрема виплачувати премії. Скоріш за все, надбавка носитиме декларативний характер, оскільки прийняття постанови не збільшило кількість коштів, передбачених на оплату праці працівників відповідних установ.
Постанови КМУ офіційно ще не опубліковані, тобто вони не набрали чинності. Остаточна їх редакція може відрізнятись.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)