11 / Липень, 2019
Кабінет Міністрів України на засіданні прийняв ряд нормативно-правових актів, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення.
 
5 липня прийнято:
1. Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (порівняльна таблиця)
Внесено зміни до постанов № 1751, 250, 189. Надано право отримувати:
- державну допомогу при усиновленні дитини усиновителям, які усиновили дитину, батьки якої дали згоду на її усиновлення;
- державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям без зменшення її розміру родинам, до складу яких входять особи, які здійснюють догляд за хворими дітьми.
 
2. Постанова КМУ «Деякі питання надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво мультифункціональних майданчиків для занять ігровими видами спорту» (постанова КМУ)
Затверджено:
- Порядок та умови надання субвенції на будівництво мультифункціональних майданчиків для занять ігровими видами спорту;
- розподіл зазначеної субвенції по областях.
 
10 липня прийнято:
1. Постанова КМУ «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, яких визнано борцями за незалежність України у XX столітті» (постанова КМУ)
Затверджено Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, яких визнано борцями за незалежність України у XX столітті. Статус надає комісія при Міноборони.
Коментар експерта: постанова прийнята на виконання Закону України № 2640. Відповідно до цього Закону статус УБД можуть отримати бійці УПА, Поліської Січі, УНРА, Карпатської Січі, УВО, ОУН. На сьогодні таких бійців більше 1,2 тис. осіб.
 
2. Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» (порівняльна таблиця)
Внесено зміни до постанови КМУ № 905. Основні зміни:
- нормативно встановлено чисельність працівників служб у справах дітей в залежності від чисельності дітей, які потребують усиновлення;
- врегульовано процесуальні питання щодо дітей, у яких виявлено захворювання, віднесеного до спеціального переліку хвороб;
- встановлено обов’язковість проходження потенційними усиновителями курсу підготовки з питань виховання дітей;
- вдосконалено питання міжнародного усиновлення;
Коментар експерта: постановою в цілому вдосконалено законодавство з питань усиновлення для забезпечення найкращих інтересів дитини. Щодо встановлення нормативної чисельності працівників ССД, на зауваження представника АМУ на Урядовому комітеті Міністр соціальної політики України зазначив, що ця норма є рекомендованою для органів місцевого самоврядування.
 
3. Постанова КМУ «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для реалізації прав дитини» (постанова КМУ)
Затверджено Порядок надання комплексної послуги «єМалятко».
 
Постанови КМУ офіційно ще не опубліковані, тобто вони не набрали чинності. Остаточна їх редакція може відрізнятись.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)