07 / Вересень, 2018
Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 05.09.2018 прийняв наступні нормативні акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1) Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (порівняльна таблиця)
Постановою приводиться термінологія «непідконтрольних територій України» у відповідність Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях».
 
2) Постанова КМУ «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, а також працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях» (постанова)
Постановою розширюється категорія громадян, яким збільшується з/п на 50% при участі в АТО працівниками, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Фактично, це уточнення діючої норми, оскільки у нас тепер не АТО, а ООС. Зміни спричиненні прийняттям Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях».
 
3) Постанова КМУ «Про затвердження Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком та Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком» (постанова)
Постановою врегульовується надання послуги з управління багатоквартирним будинком.
 
4) Розпорядження КМУ «Про затвердження Національного плану дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року» (розпорядження)
Метою затвердження Національного плану дій є подолання всіх форм дискримінації щодо жінок і дівчат, зниження рівня ґендерно зумовленого та домашнього насильства, забезпечення запобігання його проявам та своєчасної допомоги постраждалим, розширення економічних можливостей жінок, забезпечення рівного доступу жінок до правосуддя, участі у прийнятті рішень у політичному та суспільному житті.
 
5) Розпорядження КМУ «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» (розпорядження)
Розпорядженням, зокрема,  доручено Держпраці, ДФС, Пенсійному фонду, Нацполіції за участю органів місцевого самоврядування провести до 5 жовтня інформаційно-роз’яснювальну кампанію про неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин.
 
Зазначені нормативно-правові акти ще офіційно не опубліковані, тобто не набрали чинності. Остаточна їх редакція може дещо відрізнятись.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)