09 / Квітень, 2020
8 квітня Кабінет Міністрів України прийняв ряд нормативно-правових актів, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення.
 
1. Постанова «Деякі питання надання державної соціальної допомоги» (проєкт постанови)
На період встановлення карантину та 30 днів після його скасування продовжено строки:
  • виплати на новий період державної соціальної допомоги, яку було призначено раніше, без необхідності особистого звернення громадян до органів соціального захисту населення;
  • нових звернень за призначенням деяких видів державної допомоги;
  • виплати державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства, дітям з інвалідністю, особам з інвалідністю, у випадках, коли строк переогляду органом, який здійснює медико-соціальну експертизу або лікарсько-консультативної комісії пропущено.
Органи соціального захисту населення протягом місяця після закінчення карантину проводять перерахунок розміру виплаченої допомоги на підставі поданої особою або її законним представником заяви та необхідних документів.
 
2. Постанова «Про розвиток соціальних сервісів для деяких соціальних груп населення» (проєкт постанови)
Постановою запроваджується:
  • до 31 грудня 2020 р. експериментальний проєкт щодо формування навичок та популяризації дистанційної оплати житлово-комунальних послуг серед одержувачів пенсій, грошової допомоги, виплати яким проводяться через установи уповноважених банків;
  • з 10 квітня 2020 р. інформаційна платформа «Допомога поруч» для визначення та задоволення потреб одиноких громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, сімей з дітьми, зокрема з дітьми з інвалідністю, надання допомоги та соціальних послуг таким особам місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, органами соціального захисту населення, благодійними та громадськими організаціями, соціально відповідальним бізнесом, волонтерами.
Також, постановою доручається ОДА та КМДА спільно з органами місцевого самоврядування забезпечити створення та функціонування «гарячих» телефонних ліній для виявлення потреб одиноких громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, сімей з дітьми, зокрема з дітьми з інвалідністю.
 
3. Постанова «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (порівняльна таблиця)
Підвищено соціальну захищеність внутрішньо переміщених осіб. На період дії карантину та протягом 30 днів з дня його відміни:
  • встановлено автоматичне перепризначення грошової допомоги у такому ж розмірі на наступний шестимісячний строк
  • не зараховується у період перебування на тимчасово окупованих територіях
  • забороняється скасовувати дію довідки про взяття внутрішньо переміщеної особи на облік на підставі інформації про тривалу відсутність за місцем проживання
  • не застосовується умова щодо проходження фізичної ідентифікації особи в банку для отримання пенсії та інших соціальних виплат
 
Постанови Кабміну офіційно ще не опубліковані, тобто вони не набрали чинності. Їх остаточна редакція може відрізнятись.
 
Аналітичний центр АМУ
 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)