15 / Лютий, 2018
14 лютого Кабмін на своєму засідання прийняв наступні нормативні акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1) Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1045» (порівняльна таблиця)
Зміни внесені з метою приведення постанови Кабміну у відповідність Закону України «Про Державний бюджет України», відповідно до яких:
  • з обласного бюджету та бюджету м. Києва виплачуються соціальні стипендії студентам (курсантам) комунальних ВНЗ та ВНЗ І-ІІ рівня акредитації державної власності, що мають статус окремих юридичних осіб (крім тих, що входять до складу державних ВНЗ III-IV рівня акредитації, без статусу окремих юридичних осіб);
  • з державного бюджету виплачуються соціальні стипендії студентам (курсантам) державних ВНЗ III-IV рівня акредитації та ВНЗ І-ІІ рівня акредитації, що входять до їх складу, без статусу окремих юридичних осіб, які навчаються за денною формою за державним замовленням.
Також, змінюється система звіряння органів соціального захисту населення щодо студентів (курсантів), яких потрібно включати до заявки на виплату соціальних стипендій.
 
2) Постанова КМУ «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів» (порівняльна таблиця)
Постановою затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на фінансову підтримку громадських об'єднань ветеранів, заходи з відвідування військових поховань і військових пам'ятників та з відзначення святкових, пам'ятних та історичних дат. Постанова створює новий механізм конкурсного відбору проектів.
Зазначений Порядок рекомендується застосовувати органам місцевого самоврядування під час визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка за рахунок коштів місцевих бюджетів.
 
3) Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (порівняльна таблиця)
Постанова приводить у відповідність нормативно-правові акти Кабміну до положень  Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» від 07.12.2017 № 2234. Зміни, зокрема, стосуються виїзду закордон дитини за наявності заборгованості по сплаті аліментів одного з батьків.
 
4) Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб» (порівняльна таблиця)
Постанова приводить у відповідність окремі норми до законодавства стосовно підвищення пенсій:
  • уточнення кола застрахованих осіб (додаються особи, що отримують допомогу при усиновленні дитини);
  • прив’язка межі максимальної величини  бази нарахування єдиного внеску до 15 мінімальних зарплат.
 
5) Розпорядження КМУ «Про затвердження плану заходів на 2018 рік з реалізації Стратегії подолання бідності» (План заходів)
Розпорядженням затверджується План заходів на 2018 рік щодо реалізації стратегічних напрямів та завдань, визначених Стратегією подолання бідності. Урядом визначено конкретні заходи на 2018 рік, що спрямовані на підвищення дієвості політики зайнятості, підвищення грошових доходів населення, забезпечення доступу населення до соціальних послуг, мінімізацію ризиків бідності а також соціального відчуження найбільш вразливих категорій населення.
 
Зазначені нормативно-правові акти ще офіційно не опубліковані, тобто не набрали чинності. Остаточна їх редакція може дещо відрізнятись.
 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)