15 / Серпень, 2019
Кабінет Міністрів України на засіданні 14 серпня прийняв нормативно-правові акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1. Постанова КМУ «Про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. № 461» (порівняльна таблиця)
Надано право працівникам, які здійснюють безпосередню організацію та контроль за виконанням робіт під час технологічних процесів у чорній металургії, вуглепідготовці, виробництві коксопродуктів кольорових металів, виходити на пенсію на пільгових умовах.
 
2. Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 p. № 505 і 509» (порівняльна таблиця)
Внесено зміни до Порядку надання щомісячної адресної допомоги ВПО (постанова № 505) та Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік ВПО (постанова № 509), зокрема:
- працівники житлово-експлуатаційних організацій та уповноважені особи, визначені виконавчими органами сільських та селищних рад, не можуть більше приймати заяви та видавати довідки про взяття на облік;
- виплата грошової допомоги для деяких категорій осіб з інвалідністю може здійснюватись через Укрпошту;
- Ощадбанк більше не прийматиме документи для призначення грошової допомоги.
 
3. Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (порівняльна таблиця)
Технічні зміни слів «інвалід» на «особа з інвалідністю» та зміни у деяких питаннях соціального захисту чорнобильців..
 
4. Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 p. № 321» (порівняльна таблиця)
Вдосконалено порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб та дітей з інвалідністю, а також інших категорій населення.
 
5. Постанова КМУ «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» (Порядок призначення субсидій; порівняльна таблиця)
З 1 жовтня вносяться зміни до порядку надання пільг на оплату ЖКГ та субсидій населенню, зокрема:
- встановлено соціальний норматив для користування послугами з поводження з відходами;
- якщо тариф на послугу менший за соціальний норматив, для надання пільг та субсидій застосовується затверджений тариф;
- опалювальний період для осіб, які використовують теплову енергію для потреб централізованого та автономного опалення, установлюється з 16.10 по 15.04;
- місцеві органи соціального захисту населення визначено розпорядниками коштів для виплати пільг і субсидій у грошовій формі;
- перехід на грошову готівкову форму з безготівкової можна лише раз на опалювальний/неопалювальний період.
 
Постанови КМУ офіційно ще не опубліковані, тобто вони не набрали чинності. Остаточна їх редакція може відрізнятись.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)