26 / Лютий, 2020
26 лютого Кабінет Міністрів України прийняв ряд нормативно-правових актів, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення.
 
1. Постанова «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для компенсації частини витрат на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення» (Постанова)
Постановою затверджено порядок надання компенсації органам місцевого самоврядування за прийом та передачу пакетів документів щодо призначення пільг, допомог, субсидій. Компенсація надається виключно за умови використання програмного комплексу «Соціальна громада». За 1 пакет документів держава надаватиме 15 грн. Всього у державному бюджеті закладено 150 млн грн.
Коментар експерта: цією постановою, фактично, держава прийняла курс на створення фронт-офісів у всіх органах місцевого самоврядування. Виконавчий орган ради ОТГ отримує кошти при передачі документів в РДА. Якщо ОТГ створено навколо міста обласного значення, то держава також надаватиме кошти при передачі документів, наприклад, старостою в міський орган соцзахисту з використанням програмного комплексу «Соціальна громада».
 
2. Постанова «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1045» (порівняльна таблиця)
Постановою внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів. Постанову приведено у відповідність із Державним Бюджетом України на 2020 рік та Законом України «Про фахову передвищу освіту». Постановою, зокрема, передбачено виплату соціальної стипендії:
- на умовах регіонального замовлення у закладах освіти комунальної власності – за рахунок коштів місцевих бюджетів;
- на умовах державного або регіонального замовлення у закладах освіти державної власності, що відповідно до законодавства передані на фінансування з місцевих бюджетів – за рахунок обласних бюджетів та бюджету м. Києва.
 
3. Постанова «Про внесення змін до Порядку надання в тимчасове користування житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб» (порівняльна таблиця)
Постановою вдосконалено Порядок надання в тимчасове користування житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб:
- збільшено строк прийняття рішення органом місцевого самоврядування (військово-цивільною адміністрацією) про взяття на облік ВПО з 10 до 30 днів;
- визначено підстави для зняття ВПО з обліку громадян, які потребують надання житлового приміщення з фондів житла для тимчасового проживання;
- органам місцевого самоврядування надано можливість визначати додаткові критерії, за якими визначатиметься черговість забезпечення тимчасовим житлом ВПО;
- встановлено, що підставою для відмови у взятті на облік ВПО є що відчуження (крім примусового) після 20.02.2014 житлового приміщення, розташованого на підконтрольній Україні території.
 
4. Постанова «Про затвердження Порядку виплати одноразової грошової винагороди особам, яким присвоєно звання Герой України за здійснення визначного геройського вчинку» (Порядок)
Постановою затверджено Порядок виплати 105,1 тис. грн:
- особам, яким присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка»;
- членам сімей осіб, яким присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно, або у разі смерті особи, якій присвоєно звання Герой України із врученням ордена «Золота Зірка».
 
Постанови Кабміну офіційно ще не опубліковані, тобто вони не набрали чинності. Їх остаточна редакція може відрізнятись.
 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)