Онлайн-практикум Одеського РВ АМУ щодо збільшення ресурсів громади на місцевий економічний розвиток +ВІДЕО

29 / Квітень, 2021
29 квітня в Одеському РВ АМУ відбувся онлайн-практикум на тему: «Планування та забезпечення збільшення ресурсів громади на місцевий економічний розвиток». Захід організований в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID. Захід транслювався у мережі Фейсбук на сторінці Одеського РВ АМУ та акаунті «ПУЛЬС: Децентралізаційний марафон».
Учасники: представники громад області.
На початку практикуму учасників привітав виконавчий директор Одеського РВ АМУ В’ячеслав Демченко. Зокрема, він повідомив про вступ трьох нових громад області до Асоціації, а саме: Вигодянськоі, Степанівської і Таіровської громад, - депутати якої підтримали рішення про приєднання саме 29 квітня.
 
Модераторкою заходу виступила експертка з питань місцевого економічного розвитку Лариса Оленковська. Вона розповіла про напрямки фінансування з держбюджету, ресурси, на які можуть звернути увагу громади; систему планувальних документів громади, джерела додаткового фінансування місцевого економічного розвитку та додаткові можливості для бюджетів громад, переваги участі у розвиткових проєктах.
Крім того, спікерка наголосила на двох законопроєктах, на прийнятті яких наполягає Асоціація міст України. Один з них - законопроєкт №5066, який передбачає збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів з 60 до 65%. «Здається, що 5% - це небагато, але для територіальних громад України це складатиме 11 млрд грн. Це сума, яка допоможе громадам швидше і оперативніше реагувати на виклики, перед якими вони стоять», - зазначила вона.
Також модераторка нагадала про надзвичайно важливий момент для розвитку громад - зарахування податку за місцем здійснення підприємницької діяльності. Лариса Оленковська повідомила: «Куди ж платиться ПДФО? Не минало й року, щоб громади не казали про те, що податок має сплачуватися за місцем діяльності того чи іншого відокремленого підрозділу. Бо законодавці з метою оптимізації фінансових потоків, спрямування їх туди, куди вони вважають за потрібне, створили Офіс великих платників податків, в результаті чого в громади від обленерго та інших установ не приходить ні копійки. Це дуже погано, адже їх надходження скорочуються. Саме тому дуже важливим є законопроєкт №5364. який визначає поняття "відокремлений підрозділ" і покладає контроль на службу ДФС щодо сплати цього податку саме до місцевого бюджету».
Наприкінці практикуму спікерка вичепно відповіла на усі запитання, що виникли у представників громад.
 
Пропонуємо переглянути відео онлайн-практикуму Одеського РВ АМУ:
 

АМУ пропонує добірку практикумів, лекцій та вебінарів за тематикою діяльності органів місцевого самоврядування в нових умовах.
 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)