Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан у ефірі телеканалу Рада розповів про зроблені кроки у підготовці до опалювального сезону

09 / Вересень, 2022
Олександр Слобожан розповів про шляхи та результати співпраці муніципалітетів з центральною владою в процесі підготовки до опалювального сезону. Так, Парламентом прийнято закони, якими передбачено 14 млрд грн на погашення різниці в тарифах, тобто на підтримку комунальних підприємств теплоенерго в складний опалювальний сезон. О. Слобожан зазначив, що Асоціація міст України працює над тим, щоб в Держбюджеті було виділено ще 24 млрд грн на компенсацію збитків, які дозволять забезпечити збереження розміру тарифів на рівні минулого опалювального сезону.
Для відновлення зруйнованих ТЕЦ у Чернігові, Охтирці і Кременчуці виділено по 100 млн грн з резервного фонду Держбюджету. На відбудову ТЕЦ у Харкові міський бюджет вже виділив 60 млн грн. АМУ звернулася до Уряду щодо виділення 70 млн грн з державного бюджету, необхідна допомога з держбюджету на решту зруйнованих об'єктів теплопостачання, яких на сьогодні вже 400 по Україні.
Крім цього, з резервного фонду Держбюджету виділено ДСНС 1,4 млрд грн на закупівлю різноманітного обладнання, необхідного в разі виникнення надзвичайних ситуацій для забезпечення людей теплом, гарячим водопостачанням та світлом.
Олександр Слобожан нагадав, що минулого року перед опалювальним сезоном, було підписано Меморандум між органами центральної та місцевої влади про збереження тарифів для населення та бюджетних установ. Цього року стримування тарифів вже зафіксовано в законі, але є проблема із ненадходженням оплати від абонентів, які або виїхали, або їх приміщення зруйновані. Тому підприємствам ТКЕ потрібна додаткова державна фінансова підтримка.
Виконавчий директор також зазначив, що Постановою Уряду запроваджено зменшення на 10% обсягів споживання газу. Такий обсяг реально виконати за рахунок впровадження заходів енергозбереження, тепломодернізації та переходу на альтернативні джерела тепла. Для цього, серед іншого, Асоціації міст України узгодила з Мінекології спрощення отримання дозволів для котелень, які переходять на альтернативне паливо, а також можливість невеликим громадам використовувати деревину-сухостій, для своїх котелень.
Відповідаючи на питання ведучого щодо дій у випадку надзвичайних ситуацій під час опалювального сезону, Олександр Слобожан сказав, що на засіданні Правління АМУ представники ДСНС довели до відома місцевого самоврядування порядок дій в таких випадках і кожний муніципалітет отримав відповідний алгоритм дій.
Також було закцентовано увагу на заходах, які доцільно провести у багатоповерхових будинках до початку опалювального сезону:
- встановити індивідуальний теплопункт в підвалі;
- викликати майстра з тепловізором і перевірити, де відбувається втрата тепла;
- перевірити спроможність і потужність електромереж та придбати резервні засоби електроопалення;
- встановити в підвалах генератори, які зможуть забезпечити будинок резервним електропостачанням у випадку надзвичайної ситуації;
- придбати електроліхтарі з теплим світлом.
 

 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)