Львівський апеляційний суд переніс розгляд скарги Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка 

27 / Січень, 2023

Голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко спільно з головами громад з різних областей України приїхали 27 січня 2023 року на засідання Львівського апеляційного суду щодо позбавлення Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка права обіймати посади, пов’язані з виконанням функції держави або місцевого самоврядування, на один рік за адміністративне правопорушення.

Суддя переніс розгляд скарги Владислава Атрошенка на 01 лютого 2023 року.

Голова Асоціації міст України, міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що вважає справу про відсторонення від посади Владислава Атрошенка тиском на місцеве самоврядування. 

«В перший раз в історії України, за 30 років, міського голову хочуть позбавити повноважень, які надала йому громада. Це прецедент – і ми ні в якому разі такого не повинні допустити. Тому що самоврядування – це базис, підґрунтя будь-якої демократичної держави», - заявив Віталій Кличко.

За словами Віталія Кличка, не можна позбавляти міського голову посади за те, що він евакуював свою родину з оточеного міста, залишившись захищати Чернігів.

«Чернігів був вже майже в повній облозі. Атрошенко там залишився і навіть отримав нагороду від Президента «За мужність». І зараз знаходять причину, щоб його позбавити повноважень мера – «не на тій автівці виїхала родина». Це дуже сумнівне питання», - зазначив Кличко.

У свою чергу, мер Чернігова Владислав Атрошенко подякував всім, хто прийшов на суд його підтримати.

«Друзі, я хочу всім подякувати, хто приїхав і з Чернігівської області, і людям з усієї України. І особлива подяка за підтримку Андрію Івановичу Садовому, Сергію Івановичу Сухомлину, Віталію Володимировичу Кличку, і всім головам громад, яких є тут понад тридцять. Це дуже важливо. Україна переможе!» - сказав Атрошенко.

Засідання апеляційного суду Львівської області по справі відсторонення мера Чернігова Владислава Атрошенка продовжиться у середу, 1 лютого, о 10-й ранку.

Як раніше повідомлялося, 27 січня у Львові відбулося перше засідання Львівського апеляційного суду з розгляду апеляції Владислава Атрошенка на рішення Яворівського районного суду, який відсторонив мера Чернігова від виконання обов’язків терміном на один рік. Приводом для такого рішення стало те, що в перші дні широкомасштабного російського наступу водій Атрошенко вивіз дружину мера з-під обстрілів, а міський голова залишився в місті. Юристи зазначили, що стаття, яка фігурує в матеріалах справи, не передбачає покарання у вигляді відсторонення від посади, а лише штраф. Асоціація міст України, Комітет виборців України, рух "Чесно", інші громадські організації та експерти назвали рішення Яворівського суду політичним замовленням і пов’язують його з наступом на місцеве самоврядування.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)