Посилення ролі місцевої та регіональної влади в процесі відновлення та реконструкції України на шляху до членства в ЄС

26 / Травень, 2023

25 травня 2023 року Віталій Кличко, Голова Асоціації міст України, Київський міський голова виступив на засіданні, проведеному Комітетом Регіонів Європейського Союзу у рамках роботи Європейського Альянсу міст і регіонів за відбудову України на тему «Втілення принципів Лугано в життя: посилення ролі місцевої та регіональної влади в процесі відновлення та реконструкції України на шляху до членства в ЄС», що відбувся у м. Брюсель.

Віталій Кличко нагадав, що децентралізація в Україні стала однією з ключових реформ останніх років і ми маємо продовжувати розвиток самоврядування, який є основою демократії.

«Ми маємо відновити країну. І це не тільки мости, будинки й інфраструктура. Ми повинні відбудувати країну, а це означає встановити правила в Україні - з європейськими стандартами, зробити реформи, щоб місцеве самоврядування мало можливість ефективно працювати, надавати якісні сервіси в усіх сферах. Ми не маємо багато часу, маємо бути сильними й успішними. Успіх України це найкраща відповідь. Тому маємо вже зараз зробити план реформ, дорожню карту кроків для розвитку місцевого самоврядування та демократії в Україні»,- зазначив Віталій Кличко.

 

 

Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України виступив під час дискусії на тему: «Рівний - рівному підтримка місцевого самоврядування з огляду на негайне надання допомоги та довгострокове відновлення України: останній досвід та можливості для ефективної співпраці», де відзначив важливу роль органів місцевого самоврядування у відбудові й відновленні України, розповів про спільні дії Асоціації міст України з міжнародними партнерами та зазначив про обов’язкові кроки по підготовці плану відновлення.

«Маємо чотири типи територій для того, щоб визначити різний рівень потреб громад. Ми змогли координувати нашу роботу між громадами України та з міжнародними партнерами для допомоги тим, хто найбільше того потребує. Тепер маємо об’єднатися для спільного відновлення всієї України, визначення плану реформ  місцевого самоврядування. Важливо також допомогти у звільнені наших полонених мерів Олександра Бабича, Ігоря Колихаєва, Володимира Караберова, Євгенія Матвєєва», - зазначив Олександр Слобожан.

 

Участь в заході Комітету Регіонів ЄС взяли також:

Васко Алвес Кордейру, Президент Комітету Регіонів ЄС,

Матіас Корманн, Генеральний секретар ОЕСР,

Лі Роулі, парламентський заступник державного секретаря Департаменту підвищення рівня, житлового будівництва та громад, Велика Британія,

Олексій Кулеба, заступник керівника Офісу Президента України,

Олена Шуляк, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку, ВР України,

Анно Ярош-Фріз, заступник директора Генерального директорату Європейської комісії з питань сусідства та переговорів про розширення,

Андреа Штудер, Посол і заступник директора Швейцарського агентства розвитку співробітництва SDC та керівник відділу Близького Сходу, Північної Африки та Європи.

Бернд Верінгер, мер Зіндельфінгена та президент Палати місцевих органів влади Ради Європи, платформа Cities4cities,  

Фабріціо Россі, генеральний секретар CEMR,

Карола Гуннарссон, мер міста Сала, віце-президент SALAR та віце-президент UCLG з Європою.

Учасники заходу, які працюють спільно в рамках Європейського Альянсу міст і регіонів за відбудову України на допомогу українським громадам, продовжують працювати для спільної Перемоги, для успіху України.

Під час заходу Виконавчому директору Асоціації міст України передали відзнаку полоненого мера Голої Пристані Олександра Бабича.

 

 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)