12 / Липень, 2018
Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 11.07.2018 прийняв наступні нормативні акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1) Постанова КМУ «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян» (постанова)
Постановою удосконалено порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та деяким категоріям громадян і приведення його у відповідність до норм чинного законодавства. Також, вводяться нові зразки посвідчень та передбачається заміна старих до 1 січня 2019 року для категорій:
  • особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1);
  • учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (категорії 2 і 3) з числа громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт;
  • особи, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2) з числа постраждалих від радіаційного опромінення за інших обставин з власної вини.
Посвідчення видаються уповноваженими органами за поданням райдержадміністрацій за місцем проживання (реєстрації) особи на підставі рішень комісій з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, утворених облдержадміністраціями та КМДА. Облдержадміністрації та КМДА доручено:
  • утворити у місячний строк після набрання чинності постановою комісію з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та затвердити відповідне положення;
  • до 1 січня 2019 року провести відповідну заміну посвідчень.
 
2) Постанова КМУ «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України» (порівняльна таблиця)
Постановою розширюють сферу застосування субвенції з держбюджету місцевим бюджетам (34 млн. грн. у 2018 році) на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, на інші регіони України, в частині реалізації права внутрішньо переміщених осіб на житло.
 
3) Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (порівняльна таблиця)
Постановою внесено зміни до порядків надання допомоги внутрішньо переміщеним особам на житло, зокрема:
  • передбачено право на отримання грошової допомоги дітям, які народилися у ВПО після початку проведення АТО або тимчасової окупації окупації;
  • підвищено розмір грошової допомоги до 1 000 грн студентам та учням закладів професійно-технічної освіти;
  • надано право неповнолітнім дітям самостійно звертатися за призначенням грошової допомоги;
  • звільнено від необхідності проходження фізичної ідентифікації осіб з інвалідністю І групи та осіб, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, що отримують соціальні виплати шляхом доставки додому через ПАТ „Укрпошта”;
  • передбачено не проведення перевірки ВПО, які працюють в органах державної влади та їхніх територіальних підрозділах, органах місцевого самоврядування, правоохоронних органах та їхніх територіальних підрозділах, під час процедури призначення (відновлення) соціальних виплат таким особам.
 
Зазначені нормативно-правові акти ще офіційно не опубліковані, тобто не набрали чинності. Остаточна їх редакція може дещо відрізнятись.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)