04 / Травень, 2020

На позачерговому засіданні Уряду 4 травня 2020 року  прийнято рішення про продовження карантину до 22 травня 2020 року. Так, за словами Прем’єр-міністра, стабільна ситуація з захворюваністю дозволяє з 11 травня розпочати зняття перших обмежень і перейти до концепції адаптивного карантину.

З 11 травня будуть відкриті для відвідувань парки, сквери, зони відпочинку. Крім того, буде дозволено працювати салонам краси, перукарням, але за певних умов, які вже розроблені і будуть представлені Міністерством охорони здоров’я України. Також буде дозволено роботу закладів громадського харчування на виніс. Роботу літніх майданчиків кафе і ресторанів просто неба у закладах, зареєстрованих як оператори потужності. 

У кожному регіоні відбудуться різні послаблення, в залежності від епідемічної ситуації.

Станом на 4 травня в Україні 1 2331 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, з них 303 летальні, 1 619 пацієнтів одужало. Хворобу підтверджено у 855 дітей та 2 387 медиків. За добу зафіксовано 418 нових випадків.

Внаслідок ускладнень, викликаних хворобою, померли 303 людини, з них 18 медпрацівників. Серед померлих переважають особи віком від 50-ти років (86%). Загалом 1 619 пацієнтів вже одужали, з них 358 медпрацівників, — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі.  Станом на 4.05.2020 р. Випадки COVID-19 зареєстровані у 212 країнах світу. Всього у світі зареєстровано 3 567 561 випадки COVID-19, зокрема летальних 248 333, одужало 1 157 275 осіб.

Найбільшу кількість випадків хвороби зареєстровано у США – 1 188 421, летальних 68 602; Іспанії – 247 122, летальних 25 264; в Італії – 210 717, летальних 28 884; у Великій Британії – 186 599, летальних 28 446; у Франції – 168 693, летальних 24 895.

Слід нагадати, що найпоширенішими симптомами COVID-19 у підтверджених випадках захворювання вважають лихоманку – підвищену температуру фіксували у майже 90% випадків. Далі йде сухий кашель – 70% випадків, у третині випадків – втома та вироблення мокротиння. Інші симптоми включають задишку, запалення горла, головний біль, біль у м’язах чи суглобах, озноб (Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), 16-24 February 2020).

Втрата здатності відчувати запахи й смаки може бути одним із симптомів інфікування коронавірусом. Американські лікарі розглядають ймовірність додати втрату нюху й смаку до переліку симптомів, які можуть свідчити про захворювання вірусом COVID-19. Зокрема, втрату здатності відчувати запах фіксували в людей, які були заражені коронавірусом, але не мали інших симптомів (AAO-HNS: Anosmia, Hyposmia, and Dysgeusia Symptoms of Coronavirus Disease, March 22, 2020). У Німеччині експерти також підтверджують, що ці симптоми спостерігали у 2 із 3 випадків зараження COVID-19, у Південній Кореї – 30% від усіх хворих. 22.03.2020 р. Американська академія офтальмології розіслала всім своїм членам попередження про те, що COVID-19 може викликати кон’юнктивіт з почервонінням ока і навколо очей. (за матеріалами Національної академії медичних наук України)

Інкубаційний період хвороби становить 1 – 14 днів.

Ризиком щодо важкого перебігу хвороби та летальності є похилий вік, серцево-судинні захворювання, діабет, хронічні захворювання органів дихання, гіпертонія. Серед дітей захворювання спостерігаються дуже рідко.

Нижче наведені критерії, за якими людина може вважатися контактною:
•    Особа проживає в одному домі з хворим на COVID-19.
•    Особа мала прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання).
•    Особа мала контакт із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 (наприклад, перебування в зоні пацієнта під час кашлю, чи доторкування руками до використаних серветок) та не використовувала засоби індивідуального захисту.
•    Особа контактувала із хворим на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше, за умови не використання відповідних засобів індивідуального захисту або з підозрою щодо неправильного їх використання (наприклад, порушення цілісності рукавичок).
•    Особа перебувала у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування закладу охорони здоров’я) із хворим на COVID-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше одного метру.
•    Медичний працівник або інша особа, яка надає медичну допомогу або проводить догляд за хворим на COVID-19.
•    Працівники лабораторій, які обробляють зразки з дихальних шляхів отримані від хворих на COVID-19.
•    Працівники патологоанатомічних/судово-медичних бюро/відділень, які
безпосередньо приймали участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків для проведення ПЛР-дослідження навіть за умови використання відповідних засобів індивідуального захисту.
•    Контакт в літаку в межах двох сидінь (у будь-якому напрямку) з хворим на COVID-19, супутники подорожі.
•    Члени екіпажу, які проводили обслуговування в салоні літака, де знаходився хворий.
•    Якщо тяжкість симптомів (наприклад, частий кашель) або переміщення особи вказують на більш велику зону ризику щодо зараження, пасажири, які сидять у всій секції, або всі пасажири повітряного судна можуть вважатися контактними.

МІНІМІЗУВАТИ РИЗИК ІНФІКУВАННЯ СЕБЕ ТА ОТОЧУЮЧИХ (загальні принципи профілактики ГРВІ) можна наступним чином:

  • Уникати тісного контакту з людьми, які хворіють на ГРВІ;
  • Уникати масових заходів, де має місце скупчення людей;
  • Часто мити руки, особливо після безпосереднього контакту з хворими людьми або їх оточенням;
  • Дотримуватися загальних правил особистої гігієни;
  • Часто провітрювати приміщення, які відвідують потенційно хворі люди, забезпечувати вологе прибирання;
  • Використовувати респіратори при ймовірності спілкування з інфікованими людьми;
  • Хворим людям у разі спілкування зі здоровими користуватися масками, зокрема і в громадському транспорті;
  • Люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні практикувати етикет кашлю (підтримувати відстань, прикривати рот під час кашлю і чхання одноразовими серветками або одягом, мити руки);
  • У разі виникнення ознак ГРВІ забезпечити максимальну ізоляцію хворого в домашніх умовах або в умовах стаціонару (у залежності від клінічного перебігу захворювання) та мінімізувати контакти оточуючих із ним;
  • Вчасно звертатися за медичною допомогою;

Якщо у пацієнта є підозра на COVID-19 (повернувся з-за кордону, мав контакт із хворим на COVID-19, гостре ураження нижніх дихальних шляхів тощо), необхідно терміново зв’язатися за телефоном зі своїм сімейним лікарем або найближчим медичним закладом, повідомити про свій стан для подальшого вирішення питання щодо надання медичної допомоги і мінімізації ризику інфікування оточуючих.  

При перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Залишайтеся вдома! Самоізоляція - найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)