22 / Серпень, 2022
Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан в ефірі 24 каналу розповів про підготовку до опалювального сезону 2022/23 років та назвав найбільші виклики, які маємо подолати для його нормального проходження.
Перший виклик – це руйнування критичної інфраструктури в громадах внаслідок воєнних дій. Так, ракетними ударами та військовими діями на суходолі зруйновано 360 об’єктів, з яких 6 великих ТЕЦ.
«Уряд вже виділив фінансування на відновлення Чернігівської, Охтирської та Кременчуцької ТЕЦ. Розглядається питання відновлення ТЕЦ у Харкові та інших містах», – наголосив Олександр Слобожан. Також він звернув увагу, що внесені Урядом за пропозицією Асоціації міст України зміни до постанови №590 дозволять фінансувати з місцевих бюджетів відновлення котелень, теплопунктів, теплотрас та інших об’єктів теплопостачання. Окрім того, з Держбюджету виділено 1,4 млрд грн - кошти, якими буде розпоряджатися ДСНС, на придбання котлів, генераторів та іншого локального обладнання для термінового відновлення теплопостачання. Отже, вже сьогодні тривають відновлювальні роботи зруйнованої інфраструктури й одночасно підготовка до надзвичайних ситуацій у разі руйнації об’єктів теплопостачання під час опалювального сезону.
Другий виклик пов'язаний з недостатністю коштів для оплати послуг з теплопостачання, оскільки споживачі – населення, бюджетні установи, бізнес – не в змозі сплачувати за комунальні послуги в ситуації, викликаній військовими діями. Так, багато житлової та комерційної інфраструктури зруйновано і в той же час багато споживачів покинули свої домівки й не будуть отримувати й, відповідно, сплачувати послуги. А отже, собівартість постачання й ремонтів лягатиме на значно меншу кількість споживачів, що зробить тарифи непідйомними для них.
Для збереження розміру тарифів на рівні минулого сезону в Держбюджеті вже передбачено 14 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах, які у вигляді субвенції отримають теплоенергетичні підприємства, щоб мати змогу надавати тепло без збільшення тарифів.
Олександр Слобожан нагадав, що спершу у відповідному законопроєкті було передбачено 38 млрд грн, та висловив сподівання, що до вересня парламентарі приймуть рішення про виділення ще 24 млрд грн для ТКЕ. Це дозволить стримати ріст тарифів на весь наступний  сезон.
Третій виклик, який назвав О.Слобожан, наявність енергоресурсів - газу, мазуту, вугілля. Уряд прийняв ряд рішень для формування необхідного запасу цих ресурсів, щоб забезпечити проходження опалювального сезону. Окрім того, він розповів, що АМУ звернулася до Уряду з пропозицією дозволити невеликим громадам використовувати сухостій для потреб опалення – заготівлі дрів, виготовлення пелетів тощо.
Виконавчий директор АМУ наголосив на необхідності максимальної реалізації всіх заходів термомодернізації та енергозбереження для забезпечення взимку комфортної температури у приміщеннях бюджетних, державних установ і житлових будинків.
 

 
Галузь: 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)