08 / Травень, 2019
Кабінет Міністрів України на засіданні 8 травня прийняв нормативно-правові акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1. Постанова КМУ «Про затвердження Порядку надання позики ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (постанова КМУ)
Затверджено механізм надання ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, а також на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок. Позики надаються в національній валюті та погашаються протягом 10 років починаючи з п'ятого року після закінчення будівництва або згідно з договором.
Коментар експерта: постанову КМУ розроблено на виконання доручення КМУ від 27.09.2017 №40818/9/1-16 до постанови Окружного адміністративного суду міста Києва від 22.08.2017 у справі № 826/13881/16 за позовом Попова О.В. до КМУ, якою КМУ зобов’язаний розробити порядок та умови одержання ветеранами війни позик на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок на пільгових умовах. На думку АМУ зазначена постанова на практиці не буде реалізована, оскільки не зрозуміло хто буде погашати банківській установі відсотки за користування депозитом перші 5 років. Відповідно до статті 17 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" фінансування витрат, пов'язаних з введенням в дію цього Закону, здійснюється за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.
 
2. Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 p. № 1038» (порівняльна таблиця)
Внесено зміни до Переліку посад журналістів державних і комунальних засобів масової інформації, які прирівнюються до посад керівних працівників, спеціалістів секретаріату (апарату) відповідного органу державної влади або органу місцевого самоврядування. Прирівняно посади журналістів державних і комунальних електронних засобів масової інформації, інформаційних агентств, засновниками (співзасновниками) яких є органи державної влади та місцевого самоврядування до посад керівних працівників, спеціалістів секретаріату (апарату) відповідного органу державної влади або органу місцевого самоврядування.
 
3. Постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій»  (порівняльна таблиця)
Змінюється перелік рішень, які приймає орган соцзахисту при розгляді документів щодо призначені субсидії відповідно до постанови КМУ № 848. «Відмова в призначенні» замінюється на «непризначення» житлової субсидії, коли за розрахунками її розмір нульовий або від’ємний.
Коментар експерта: постанову КМУ розроблено у зв'язку з настанням юридичної колізії через попередньо прийняту постанову КМУ від 17.04.2019 № 373 "Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі". Постановою № 373 було передбачено два однакових рішення органу соцзахисту, але з різними умовами: відмова у призначенні житлової субсидії. Зміни, прийняті Урядом 8 травня, розділяють рішення на: призначення; непризначення (у разі коли за результатами розрахунку житлової субсидії її розмір має нульове або від’ємне значення); відмову у призначенні; подання документів на розгляд комісії.
Постанови КМУ офіційно ще не опубліковані, тобто вони не набрали чинності. Остаточна їх редакція може відрізнятись.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)