23 / Січень, 2019
Кабінет Міністрів України на засіданні 23 січня прийняв нормативно-правові акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1) Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (порівняльна таблиця)
Постановою посилено захист прав та інтересів дітей та інших осіб, які постраждали від домашнього насильства і насильства за ознакою статі. Основні положення постанови:
  • доповнено перелік категорій дітей, які можуть бути прийняті до притулку для дітей служби у справах дітей;
  • розширено перелік завдань, покладених на служби у справах дітей усіх рівнів, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та центрів соціально-психологічної допомоги;
  • запроваджено механізм захисту прав дітей та осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.
 
2) Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 423 і від 28 грудня 2016 р. № 1045» (порівняльна таблиця)
Постановою врегульовано питання виплати соціальної стипендії:
  • розширено категорії отримувачів соціальних стипендій, зокрема учасниками революції гідності та особами з інвалідністю внаслідок війни і їхнім дітям
  • скасовано вікове обмеження (23 роки) учасникам бойових дій при наданні соціальної стипендії;
  • встановлено строки надання підтверджуючих документів на продовження виплати соціальних стипендій;
  • затверджено право на виплату соціальної стипендії за минулий період.
Постанову прийнято на виконання норм законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їхніх дітей для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» від 27.02.2018 № 2300 та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту постраждалих учасників Революції Гідності та деяких інших осіб» від 22.05.2018 № 2443.
 
Ці нормативно-правові акти офіційно ще не опубліковано, тобто вони не набрали чинності. Остаточна їх редакція може дещо відрізнятись.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)