26 / Червень, 2019
Кабінет Міністрів України на засіданні 26 червня прийняв нормативно-правові акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1. Постанова КМУ «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сімʼях за принципом “гроші ходять за дитиною”, оплати послуг із здійснення патронату над дитиною та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сімʼї патронатного вихователя, підтримки малих групових будинків» (постанова)
Затверджено в новій редакцій:
- Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам- вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом “гроші ходять за дитиною”, оплату послуг із здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, підтримку малих групових будинків;
- Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом “гроші ходять за дитиною”
Постановою не тільки прийнята нова редакція порядків, але й збільшені (додані) деякі виплати, а саме:
- додана виплата на проживання дітей у малому груповому будинку (МГБ): 2 прожиткових мінімуми на одну дитину на місяць (3 прожиткових мінімуми на дитину з інвалідністю);
- скасовано обмеження по розміру грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам.
Коментар експерта: такий крок Мінсоцполітики напрошувався уже давно. Питання скасування обмеження по виплаті грошового забезпечення пов'язано з тим, що батьки-вихователі «втрачали» кошти грошового забезпечення, якщо брали на виховання більше 5 дітей. Так, до сьогодні максимальний розмір грошового забезпечення становив 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи. Виплата на проживання дітей в малому груповому будинку також є революційним кроком процесу реформування інституційного догляду і виховання дітей. В той же час, ця виплата може використовуватись лише на потреби дитини і не може бути використана на витрати такого будинку, пов’язані із забезпеченням його функціонування. Оскільки видатки на утримання МГБ надалі залишаються на органах місцевого самоврядування, різкого зростання відкриття таких будинків скоріш за все не передбачатиметься.
АМУ сподівається, що подальшим кроком стане збільшення державного фінансування патронатних вихователів, зокрема виплата грошового забезпечення в період відсутності дитини, та державна підтримка функціонування малих групових будинків.
 
2. Постанова КМУ «Про утворення Координаційної ради з питань реформування системи інституційного догляду та виховання дітей» (постанова)
Утворено Координаційну раду з питань реформування системи інституційного догляду – тимчасовий консультативно-дорадчий органм Кабінету Міністрів України, утворений з метою координації впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 роки, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.08.2017 № 526. Представника Асоціації міст України включено до складу Координаційної ради.
 
3. Постанова КМУ «Деякі питання надання послуг особам, які постраждали від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі та насильства стосовно дітей» (постанова)
Передбачено створити:
- Всеукраїнський центр надання послуг постраждалим особам;
- Кол-центр Мінсоцполітики з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей” та її територіальні відділень, у тому числі міжрегіональних.
Створення передбачено за рахунок коштів державного бюджету.
Коментар експерта: Кол-центр створюється на виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»; Центр надання послуг постраждалим особам – за ініціативою Мінсоцполітики. Планується, що зазначений центр буде надавати послуги з реабілітації та тимчасово притулку. В той же час не зрозуміло як практично буде надавати послуги притулку по всій Україні один Всеукраїнський центр.
 
4. Постанова КМУ «Деякі питання ведення Державного реєстру майнових обʼєктів оздоровлення та відпочинку дітей» (постанова)
Прийнято в новій редакції Порядок ведення Державного реєстру майнових об'єктів оздоровлення та відпочинку дітей. Передбачено, що зазначений реєстр буде публічний. Реєстратором реєстру будуть посадові особи ОДА та КМДА.
Постанову прийнято з урахуванням пропозицій Уповноваженого Президента з прав осіб з інвалідністю.
 
5. Постанова КМУ «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 р. № 124» (постанова)
Передбачено доплату до пенсійної виплати до 2000 гривень, якщо пенсія, виплачена відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» нижча за цю суму.
 
6. Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 р. № 877» (постанова)
Затверджено Порядок і умови надання, розподілу та використання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи,  придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.
Коментар експерта: новий порядок має ряд суттєвих нововведень, порівнюючи із чинним порядком:
- окрім дітей-сиріт житлом забезпечуватимуться і діти, позбавлені батьківського піклування;
- органи місцевого самоврядування самі визначатимуть розпорядника коштів державного бюджету;
- надана можливість надавати кошти на купівлю житла;
- передбачено створення місцевої комісії, яка подає обласній комісії інформацію щодо потреби по забезпеченню житлом.
- відтепер діти забезпечуватимуться житлом в порядку черговості взяття на квартирний облік.
Постанови КМУ офіційно ще не опубліковані, тобто вони не набрали чинності. Остаточна їх редакція може відрізнятись.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)