24 / Березень, 2023

22-23 березня 2023 року відбувся Міжнародний урбаністичний форум «Економіка відновлення міст», організований Київським національним економічним університетом імені Вадима Гетьмана та Асоціацією міст України.

Віталій Кличко, Голова Асоціації міст України, Київський міський голова у своєму вітальному слові наголосив, що слід напрацювати проекти рішень, необхідні для забезпечення громад повноваженнями та фінансами, зв’язками та партнерствами, які дозволять створювати достойні умови мешканцям.

Через воєнні дії, зазначив Віталій Кличко, громади в Україні є: тилові, деокуповані, у зоні бойових дій, тимчасово окуповані. Всі вони у різному стані, але вони обов’язково будуть звільнені. «В усіх громадах мають бути створені рівні, достойні умови для життя та роботи мешканців, це однозначна позиція Асоціації міст України», - підкреслив Голова Асоціації міст України.

Віталій Кличко зазначив, що необхідно зараз запропонувати. Парламенту - ті умови та закони, які потрібні громадам для нормальної роботи. Закони, які потрібні для переходу з післявоєнного стану до сталого успішного відновлення.

Маємо зараз готувати рішення для максимально швидкого повернення місцевого самоврядування в усі громади, включаючи Крим.

Має бути закон, який визначить поетапність повернення громад до мирного життя після нашої Перемоги, до відновлення місцевого самоврядування.

Адже саме це гарантуватиме демократію та свободу, за яку ми сьогодні боремось.

Оксана Продан, радниця Голови Асоціації міст України, зазначила, що економіка місцевого самоврядування це основа економіки країни та основа соціального забезпечення мешканців громад, тому не потрібно розділяти бізнес, місцеве самоврядування та мешканців, вони єдиний організм.

Вона також зазначила про необхідність формування на урядовому рівні єдиного, однозначно зрозумілого комплексу документів для стратегування, планування, проєктування. Всі ці документи, наголосила О.Продан, повинні бути взаємопоєднані, а не протирічити один одному. Тому Асоціація міст України звертається до урядовців щодо термінового внесення змін до відповідних документів, щоб вони не стримували штучно відновлення громад.

«Економічна географія України вже змінена, наше завдання створити умови для розвитку економіки з тим, щоб бізнес створював робочі місця в усіх українських громадах з достойними зарплатами і розвитком умов життя всіх мешканців України», - завершила Оксана Продан.

Борис Карпус, член Правління Асоціаціі міст України, міський голова Нововолинська, вкрай важливим назвав питання інтеграції внутрішньо переміщених осіб у життя громади. Наразі Нововолинськ, як і більшість українських громад, дуже потребує свідомих професійних кадрів, готових до змін та протистояння викликам. Він переконаний, що пошуку і підготовці таких спеціалістів, у тому числі, допоможе співпраця громад із КНЕУ.

Запорукою швидкої інтеграції українського суспільства у світовий простір після Перемоги Б.Карпус назвав проведення наукових досліджень, створення RnD-центрів (Research&Development) для вивчення економічного розвитку та економічної моделі територій, щоб громада могла на їх основі приймати зважені рішення.

Серед основних питань, винесених на обговорення, були:

- повоєнний розвиток міст України, виходячи з їх сучасного стану, викликів і цивілізаційних трендів;

- фінансове і правове забезпечення відновлення міст та інвестиційна привабливість проєктів у післявоєнний період;

- вітчизняні міста як центри відповідності України критеріям повноправного членства та готовності до вступу до ЄС тощо.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)