26 / Жовтень, 2021
На сайті Міністерства охорони здоров’я України опубліковано технологічні карти  для страв з  нового шкільного меню, що розробляється в рамках реформування шкільного харчування.
Реформування  шкільного харчування спрямоване на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок і здійснюються відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі. Зокрема реформою передбачено збільшення різноманітності страв, зменшення кількості цукру – з 70 г на день на 25 г, солі – не більше 5 г, заміну хлібо-булочних виробів на фрукти, овочі, цільні злаки та бобові. Також замість двотижневого меню має бути чотиритижневе для різних сезонів, що дозволить урізноманітнити раціон дітей та використовувати продукти, притаманні для кожного окремого сезону. 
Представлені на сайті МОЗу шаблони технологічних карт розроблено спеціалістами Національного інституту харчових технологій. Усі технологічні карти пройшли експертизу в Державній установі «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» (висновок  Держпродспоживслужби). В них наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції до приготування.
Розроблені карти можна використовувати без повторного погодження.
Завантажити техкарти можна за посиланням: https://bit.ly/3nuLMbb 

Джерело: https://moz.gov.ua/article/news/moz-opublikuvav-tehnologichni-karti-novo...

Галузь: 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)